17 April 2013

Smartphone LG L9 Optimus P760: Nadogradnja na Android 4.1.2 (JB)


Nedavno sam postao ponosni vlasnik telefona LG L9 Optimus P760 kojim sam vrlo zadovoljan. Jedina zamjerka ide na račun potrošnje baterije - vrlo teško može izdržati 24h bez punjenja, uz prosječno korištenje. Najviše baterije troši 4,7" displej. Na sve načine pokušavam smanjiti potrošnju optimizovanjem aplikacija, a ima i zanimljivih custom ROM-ova na kojima je upravljanje potrošnjom baterije ovo znatno bolje riješeno nego na fabričkom firmware-u. O tome nekom drugom prilikom. U ovom postu ću se fokusirati na instalaciju LG-evog Jelly Bean Androida (4.1.2).

Telefon fabrički dolazi sa Androidom 4.0.4 (ICS) i korištenjem dole navedenog postupka na njega se može staviti originalni LG-ev softver 4.1.2. Za ovu operaciju nisu potrebne root privilegije.

Postupak instaliranja novog softvera (rađeno na Windows 7 Ultimate x64):

  1. U Settings -> Developer options uključiti USB Debugging
  2. U Settings -> Security uključiti Unknown sources
  3. Isključiti sve druge USB uređjaje sa računara da ne bi došlo do prekida konekcije usljed nedostatka struje tokom flešovanja softvera.
  4. U fajlu C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts dodati linije:
    127.0.0.1 csmg.lgmobile.com
    127.0.0.1 csmgdl.lgmobile.com
    Poslije ovoga resetovati računar i provjeriti da li su linije snimljene kad se računar upali. Ovo je bitno zato što neki antivirus programi vraćaju ovaj fajl na podrazumijevane postavke.
  5. Na adresi http://tools.enetsite.com/linker/ ukucati IMEI telefona i naći link na kojem se može naći zadnja verzija softvera. Otići na taj link i skinuti softver negdje na računar. To je .kdz fajl od priblizno 600MB. Fajl koji sam skinuo za svoj LG L9 Optimus P760 se zvao V20B_00.kdz i bio je veličine 575 MB. Link je bio http://csmgdl.lgmobile.com/swdata/WDLSW/LGP760/AHUNBK/V20b_00/V20B_00.kdz. Vrlo je bitno da se ne mijenja naziv ovog fajla.
  6. Sa adrese http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=1621504&d=1357477098 skinuti shttps, mali web server i raspakovati ga u folder c:\shttps. Otvoriti properties fajla http.exe, na kartici Compatibility uključiti opcije "Run this program as an administrator" i setovati Compatibility mode na Windows XP SP3. Pokrenuti http.exe. U System Trayu se pojavljuje njegova ikonica. Ako je sve OK, klikom na link http://127.0.0.1:9002/ bi se trebala otvoriti stranica gdje cura drži u ruci LG L9 telefon.
  7. Skinuti fajl KDZ_FW_UPD_EN.zip i raspakovati ga negdje na računaru. Ući u folder KDZ_FW_UPD_EN i prvo instalirati MSXML 4.0 SP3 Parser klikom na msxml.msi. Ovo su biblioteke koje su neophodne za izvršavanje programa za flešovanje. U istom folderu naći fajl B2CAppSetup.exe, aplikaciju koja će instalirati LGMobile Support Tool. Ne instalirati nikakve drajvere.
  8. Sa linka http://www.multiupload.nl/XEY2YR3L0I skinuti LG Universal Android Driver v3.8.1 i instalirati ga. Vrlo je bitno da telefon ne bude priključen na USB.
  9. Ugasiti telefon i upaliti ga u Software Upgrade Mode-u: dok je telefon ugašen, drži se pritisnut VolumeUP i priključi se USB kabl. Dugme VolumeUP držati sve dok se na ekranu ne pojavi "S/W Upgrade Please wait while upgrading...". Poslije ovoga će Windows detektovati nekoliko novih uređaja. Sačekati dok ih sve instalira. Po završenoj instalaciji, u Device Manageru bi se trebali pojaviti novi uređaji kao na slici:

  10. U folderu KDZ_FW_UPD_EN pronaći fajl UpTestEX_mod2_marwin.exe i na isti način ga podesiti kao i izvršni fajl http.exe u koraku 6. Poslije ovoga ga pokrenuti. U polju "Select kdz file" izabrati .kdz fajl koji smo skinuli u koraku 5. U polju "Select type" izabrati 3GQCT. U polju "Phone mode" izabrati EMERGENCY. Sve ostale opcije ostaviti na podrazumijevanim vrijednostima. Kliknuti na "Normal web upgrade test". U prozoru koji se otvorio kliknuti "Upgrade start". Odmah poslije se otvara prozor "Select Country and Language". Ovdje za Country izabrati "Different country", a za Language "English" i kliknuti OK. Ovim počinje nadogradnja softvera. Ovo je proces koji se ne bi trebao prekidati i ne smije se isključivati USB kabl iz telefona. Samo treba sačekati da završi do kraja. Kod mene je to trajalo nepunih 8 minuta. Po završetku, telefon se sam restartuje i počinje inicijalizaciju aplikacija i novog operativnog sistema. Ako se ode na Settings -> About phone -> Software Information, vidimo da je verzija Androida 4.1.2, tj. Jelly Bean.
  11. Vratiti hosts fajl na Windowsu koji smo izmijenili u koraku 4, tj. izbrisati linije koje smo tada dodali.
 
Ovdje su korištene instrukcije sa foruma http://forum.xda-developers.com/, uz još neke izvore i uz svesrdnu pomoć mog drugara Maniše koji mi je dao veliku količinu korisnih informacija :) Koristim priliku da se zahvalim njemu, kao i cmahendri - članu foruma xda-developers.
 
 

No comments:

Post a Comment

Vas komentar...